Puhujat

Green Production -seminaari antaa kokonaiskuvan elokuva-alan parhaista kestävistä käytännöistä.

DSC04816.jpg

Emellie o’brien

Earth Angel -yrityksen perustajan, elokuva-alan ekokonsultti Emellie O'Brienin pioneerityö on osaltaan johtanut kestävien käytäntöjen yleistymiseen Yhdysvalloissa. Emellie on vastannut tuotantojen kestävyydestä muun muassa Emmy-palkintoja rohmunneessa The Marvelous Mrs. Maisel -hittisarjassa ja Steven Spielbergin The Postissa. Viime aikoina hän on työskennellyt John Crowleyn ohjaaman The Goldfinchin parissa, joka saa ensi-iltansa lokakuussa 2019.

Emellien menestysresepti on yksinkertainen: hyvä ennakkosuunnittelu, mitattavat tavoitteet, toimivat järjestelyt ja tiivis seuranta. Kestävien käytäntöjen noudattaminen on tehtävä tuotantoryhmälle helpoksi.

Viiden toimintavuoden aikana Earth Angel on vähentänyt tuotantojen hiilidioksidipäästöjä 6 400 tonnilla ja kaatopaikkajätettä 3 000 tonnilla, säästänyt 1,5 miljoonaa puuta ja yhtä monta vesipulloa. Vastuulliset valinnat ovat usein myös taloudellisesti kannattavia: Earth Angel on tuonut asiakkailleen yhteensä lähes miljoonan dollarin säästöt.

Birgit Heidsiek Green Fim Shooting.jpg

birgit heidsiek

Vihreän elokuvanteon saksalainen pioneeri Birgit Heidsiek on edistänyt kestävien tuotantojen ja käytänteiden esiinmarssia Euroopassa. Hän on Green Film Shooting -lehden kustantaja sekä tuottaa eurooppalaiselle Cine-Regio-verkostolle raportteja alan kestävyyskehityksestä.

Lisäksi Birgit opettaa kansainvälisissä elokuva-alan oppilaitoksissa sekä pitää kestävien tuotantojen työpajoja ympäri Eurooppaa. Elokuvatuotantojen tekijät kaipaavat konkreettisia työkaluja esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Birgit tuntee eurooppalaisen elokuvateollisuuden parhaat toimintamallit sekä käytännön esimerkit.

Birgit on perehtynyt myös elokuvateattereiden ympäristöjalanjälkeen. Elokuvateatterit voivat parantaa toimintansa kestävyyttä panostamalla energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, jätteen määrän vähentämiseen sekä kierrätykseen. Saksan elokuvasäätiö (FFA) julkaisi Birgitin kirjoittaman Das Grüne Kinohandbuch -oppaan syyskuussa 2018.

Anna_MG_3832_fullres.jpg

anna niemelä

Lapin elokuvakomission elokuvakomissaari Anna Niemelä esittelee seminaarissa uuden, vieraileville tuotannoille suunnatun eettisen ohjeistuksen. Code of Conduct käsittelee Lapin luontoa ja kulttuuria tuotantojen näkökulmasta, kuvaamista niin luonnonpuistoissa kuin taajamissakin sekä kestäviä tuotantomalleja. Kansainvälisesti käytäntö on yleinen, mutta Suomessa ohjeistus on ensimmäinen laatuaan.

Lapin kysyntä kuvauspaikkana on kasvussa, minkä vuoksi ympäristön vaaliminen on entistäkin tärkeämpää. Ongelmia voi syntyä myös, mikäli kuvamateriaalissa tehdään kiellettyjä tai vaarallisia asioita, joita turistit innostuvat matkimaan, kuten Islannissa on käynyt.

Lisäksi kansainväliset tuotannot ovat yhä kiinnostuneempia kumppaneidensa vastuullisuudesta. Suomen kaltaiselle puhtaan luonnon, kierrätyksen ja korkean teknologian maalle elokuva-alan kestävät käytännöt ovat luontainen kilpailuvaltti.

Lapin elokuvakomissio toimii osana House of Laplandia, Lapin yhteistä markkinointi- ja viestintätaloa.