Kestävien tuotantojen ABC

Kestävät elokuvatuotannot minimoivat ilmastopäästönsä sekä ympäristöjalanjälkensä. Vastuuhenkilö, hyvä ennakkosuunnittelu, mitattavat tavoitteet, toimivat järjestelyt ja tiivis seuranta ovat onnistumisen edellytys. Kestävyystyön osa-alueita ovat mm. energiankulutus, liikkuminen, ruokahuolto, kiertotalouteen osallistuminen ja haitallisten kemikaalien välttely. Kuvauspaikkoja kunnioittavat tuotannot huomioivat myös kulttuuriset ja sosiaaliset ulottuvuudet mm. suosimalla paikallisia, vihreisiin arvoihin sitoutuneita kumppaneita.

 
 

ILMASTOPÄÄSTÖJEN MINIMOINTI

The following is placeholder text known as “lorem ipsum,” which is scrambled Latin used by designers to mimic real copy. Vivamus a ante congue, porta nunc nec, hendrerit turpis. Nulla lectus ante, consequat et ex eget, feugiat tincidunt metus.

 

VIHREÄT ENERGIARATKAISUT

Elokuvatuotannossa energiansäästö sekä sähkösopimus uusiutuvan energian käytöstä ovat kestävyystyön ydintä. Esimerkiksi kuvauspaikoilla aggregaatteihin turvautumista on syytä välttää viimeiseen saakka. Hyviä keinoja energiansäästöön ovat mm. maltillinen sisälämpötila, yöksi lämpötilaa laskeva termostaatti sekä sopivaksi säädetty ilmastointi. Kestävä tuotanto suosii mm. led-valoja, sammutettavia pistorasioita ja energiatehokkaita laitteita, kuten läppäreitä pöytäkoneiden sijasta. Elektronisia laitteita ei myöskään pidetä turhaan valmiustilassa. Energiansäästö tarkoittaa tuotannolle myös taloudellisia säästöjä.

 

Liikkuminen ja matkustaminen

Liikenne on merkittävä päästölähde myös elokuva-alalla. Kestävään tuotantoon osallistuvia kannustetaan käyttämään lihasvoimaa tai julkista liikennettä mahdollisuuksien mukaan. Työtehtävissä auton käyttöä vähennetään mm. suunnittelemalla ajoreitit etukäteen sekä hoitamalla useampia asioita kerralla. Autoja ei myöskään tyhjäkäytetä…